donderdag 12 december 2013

Uit eten, onbegrip en miscommunicatie

Op een schaal van 1 tot 5, hoe vaak wil jij uit eten?
1 = nooit
2 = paar keer per jaar
3 = eens per maand
4 = eens per week
5 = elke dag

Waarschijnlijk vinden de meeste mensen het leuk om af en toe naar een restaurant te gaan. Voor de ene persoon is dit in een frequentie van een paar keer per jaar, terwijl een ander het liefst meerdere keren per maand uit eten gaat. Ondanks deze verschillen zullen we het met elkaar eens zijn dat elke dag uit eten gaan in het begin misschien leuk lijkt, maar dat op den duur niet meer is.

Op vergelijkbare wijze beleeft een autistische vrouw bepaalde dingen in een (veel) hogere frequentie dan de normale vrouw (of gemiddelde vrouw; als er al zoiets bestaat). Zo voelt iedereen zich weleens onbegrepen. Of treedt er bij iedereen weleens miscommunicatie op.
Een kort, niet wetenschappelijk onderzoekje onder mijn vriendinnen liet zien dat zij zich ongeveer eens per maand of eens per kwartaal onbegrepen voelen. Miscommunicatie treedt bij hen ongeveer eens per maand op.

Bij mij echter zijn deze 2 zaken veelvuldig aan de orde: beide tenminste enkele keren per week, maar soms nog vaker, zelfs tot meerdere malen per dag.

In tegenstelling tot uit eten gaan, is het totaal niet leuk om het gevoel te hebben dat je niet begrepen wordt. Evenzo is miscommunicatie storend, irritant en vervelend. In een extreem hoge frequentie echter, maakt onbegrip of miscommunicatie het leven erg moeilijk.
Maar dat neemt niet weg dat het af en toe ook grappige situaties kan opleveren: zie het blog 'Enkelvoud of meervoud'.